În fiecare an, profesioniști din lumea filmului votează un număr de 3 filme europene reprezentative, care stimulează dezbaterile pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale. ”Another Round / Încă un rând / Druk”, ”colectiv / Collective” și ”Corpus Christi” sunt cele 3 filme finaliste LUX Prize din acest an.

Puteți vota filmul favorit aici: https://luxaward.eu/en 

Anul trecut, câștigătorul LUX Film Prize a fost un alt film distribuit de Bad Unicorn, ”Dumnezeu există și numele lui e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunija / Gospod postoi, imeto i' e Petrunija”.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a susține difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 23 mai publicul și deputații din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susținut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe și Europa Cinemas.

Premiul LUX al Parlamentului European, care anul acesta vine într-un nou format, va fi decernat, în loc de luna aprilie, în iunie. În cazul în care situația medicală o va permite, ceremonia va fi un eveniment offline, pe 9 iunie, în timpul unei sesiune plenare a Parlamentului European, în Strasbourg. Până atunci, pentru că este un vot al publicului, site-ul luxaward.eu pune la dispoziția celor interesați o hartă a proiecțiilor online a celor trei filme nominalizate: Another Round de Thomas Vintenberg, Colectiv de Alexander Nanau și Corpus Christi de Jan Komasa.

Another Round” spune poveste a patru prieteni, toți profesori la liceu, care decid să pună în practică teoria unui psiholog norvegian conform căreia oamenii s-ar fi născut cu un deficit de alcool în sânge și că un consum moderat ne deschide mințile, ne face mai creativi și mai relaxați. Fiecare dintre ei acceptă provocarea cu o rigoare aproape științifică, sperând că le va face viața mai bună. Deși, la început, rezultatele sunt încurajatoare, situația scapă rapid de sub control.

colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Inspirat din fapte reale, ”Corpus Christi” urmărește fascinanta transformare a unui tânăr care vrea să devină preot, în ciuda cazierului său, și preia accidental o parohie. Daniel are 20 de ani și tocmai a ieșit dintr-un centru de reeducare pentru minori. Ajuns într-un mic orășel din Polonia, Daniel se îmbracă în haine preoțești și pretinde că este trimisul Bisericii. Apariția unui preot carismatic cu viziuni moderne este o oportunitate pentru comunitatea locală care începe un proces de vindecare după o tragedie recentă.