Multimpremiatul Another Round, în regia lui Thomas Vinterberg, a obținut premiul decernat de Academia Americană de Film pentru Cel mai bun film străin.

Prestigiosul premiu a fost decernat în timpul celei de-a 93-a ediții a Premiilor Oscar la Dolby Theatre în Hollywood și a încununat parcursul glorios al filmului în cadrul festivalurilor și lungul șir al decernărilor de premii internaționale din acest an.

Acesta este al doilea lungmetraj de Thomas Vinterberg care intră în cursa pentru Oscaruri, The Hunt (2012) fiind prima sa nominalizare la categoria Cel mai bun film străin.

Regizorul Thomas Vinterberg despre premiu:
„Another Round s-a născut într-o perioadă vulnerabilă din viața mea, așa că asta înseamnă atât de mult pentru mine, încât nu aș putea exprima în cuvinte. Vreau să le mulțumesc tuturor votanților Academiei; sunt profund emoționat. Acest premiu este pentru toți cei implicați în film, pentru extraordinarii coordonatori de departament, pentru Tobias Lindholm, co-scenaristul meu, și actorii mei, în frunte cu Mads Mikkelsen. Am făcut un film despre pierderea controlului în viață, așa cum și eu l-am pierdut în propria viață. Toți cei implicați au lucrat împreună. Să facem filmul a fost un gest de dragoste și de prietenie adevărată - iar acum călătoria a luat sfârșit.”

O primire călduroasă pe plan internațional

Câștigătorul danez al Oscarului s-a aflat într-o călătorie minunată chiar de la început, extrem de apreciat printre publicul internațional, critici și festivaluri. După ce a vândut nu mai puțin de 800,000 de bilete local în timpul unei panedemii și mai bine de 73,000 de copii digitale la lansarea digitală, Another Round a devenit cel mai mare succes cinematic al lui Vinterberg până în prezent și cel mai bine vândut film digital din Danemarca,
Filmul nu a cucerit doar inimile spectatorilor, dar a fost vândut și în majoritatea teritoriilor și a primit cronici și premii elogioase de la critici și festivaluri internaționale.

Un parcurs festivalier glorios

Another Round a fost selectat într-un număr copleșitor de festivaluri de film internaționale și premiat pe măsură. Filmul și-a început călătoria prin a fi onorat cu label-ul pentru selecția oficială la Festivalul de Film de la Cannes 2020 și, ulterior, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2020, unde filmul a avut premiera internațională.

Filmul a fost apreciat enorm în Scandinavia, unde a primit „The Audience Dragon Award Best Nordic Film” la Festivalul de Film de la Göteborg 2021 și nu mai puțin de cinci statuete Robert la Premiile Academiei Daneze de Film 2021 pentru Cel mai bun film al anului 2021, Cel mai bun scenariu original al anului (Thomas Vinterberg și Tobias Lindholm), Cel mai bun regizor al anului, Cel mai bun actor în rol principal (Mads Mikkelsen) și Cel mai bun editor al anului (Janus Billeskov și Anne Østerud). Premiile Robert sunt prezentate de Academia Daneză de Film și sunt echivalentul altor academii de film, precum Oscarul American, premiile britanice BAFTA și César-ul francez. Filmul este de asemenea nominalizat pentru cinci premii Bodil, premii decernate de Asociația Criticilor de Film Danezi.

Pe o scală mai largă global, drama a primit premiul franțuzesc „Prix des Cinémas Art et Essai”, premiul LFF Virtual Audience pentru Cel mai bun film la BFI London Film Festival 2020, premiul Silver Shell pentru Cel mai bun actor (împărțit între cei patru actori principali) la cea de-a 68-a ediție a festivalului de la San Sebastian și nu mai puțin de patru premii la cea de-a 33-a ediție a European Film Awards (Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor european, Cel mai bun actor european și Cel mai bun scenarist, plus o nominalizare pentru Lux European Audience Award).

Fără a ne lăuda, rândul de aprecieri nu pare să se fi terminat aici. Lungmetrajul a fost nominalizat la cea de-a 25-a ediție a anualelor Satellite Awards pentru categoria „Motion Picture, International” și a câștigat apoi premiul César la cea de-a 46-a ediție a César Awards, obținând și premiul pentru Cel mai bun film străin 2020 („Prix de la critique 2020 – Meilleur Film Étranger”) de la criticii de film francezi. De fapt, un număr mare de grupuri de critici internaționali au selectat individual Another Round ca fiind câștigătorul categoriei Cel mai bun film de limbă străină, incluzând Asociația de Ciritici de Film din Chicago și Cercul Criticilor de Film din Londra, pentru a numi câteva.

Cel mai recent, filmul a câștigat un premiu BAFTA pentru „Best Film Not in the English Language”, iar acum a obținut și prestigioasa statuetă a celei de-a 93-a ceremonii a Premiilor Academiei Americane - cireașa de pe tort.

Per ansamblu, Another Round este primul lungmetraj care a primit atât de multe premii la categoria Cel mai bun film internațional/ străin și se poate spune cu ușurință că povestea lui Vinterberg a reușit din nou să cucerească inimile publicului global.

Another Round va fi distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn, începând cu data de 28 mai.