Vineri, 28 mai, ”Another Round / Încă un rând” are premiera în 36 de cinematografe din 21 de orașe din România.

Lista completă precum și programul filmului este disponibilă pe https://badunicorn.ro/film/inca-un-rand.

Premiat cu Oscar pentru Cel mai bun film străin, filmul lui Thomas Vinterberg spune povestea a patru prieteni, toți profesori la liceu, care decid să pună în practică teoria unui psiholog norvegian conform căreia oamenii s-ar fi născut cu un deficit de alcool în sânge și că un consum moderat ne deschide mințile, ne face mai creativi și mai relaxați. Fiecare dintre ei acceptă provocarea cu o rigoare aproape științifică, sperând că le va face viața mai bună. Primele rezultate sunt îmbucurătoare, iar micul proiect al celor patru profesori se transformă într-un veritabil studiu academic. Atât orele, cât și rezultatele acestora continuă să se îmbunătățească, iar gașca se simte din nou în priză! Pe măsură ce paharele sunt date peste cap, unii dintre participanți văd un progres continuu, în timp ce alții o iau razna. Devine din ce în ce mai clar că, deși alcoolul a alimentat rezultate nemaipomenite de-a lungul istoriei, anumite acțiuni îndrăznețe au consecințele lor.

Trailer: https://youtu.be/eg7E9kNlt8I

Declarația regizorului:

„Nu beau niciodată înainte de micul dejun.”

Citatul îi aparține lui Churchill, care a contribuit la înfrângerea Germaniei și la câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce se afla sub excesiva și constanta influență a alcoolului.

Alți mari gânditori, artiști și scriitori, cum ar fi: Ceaikovski și Hemingway și-au găsit curajul și inspirația în același mod. Știm cu toții acel sentiment de după primele guri de alcool, când conversația se dezvoltă, camera devine mai mare, iar problemele mai mici.

Cu acest film, vrem să examinăm și să salutăm capacitatea alcoolului de a-i elibera pe oameni. Filmul este inspirat de teoriile psihologului norvegian Finn Skårderud, conform cărora omul se naște cu un deficit de alcool de 0.5 în sânge. 

Vrem să îi aducem un tribut alcoolului, dar este de la sine înțeles că vrem și să zugrăvim o imagine nuanțată. Înrădăcinată în examinarea noastră a esenței alcoolului este și recunoașterea faptului că oamenii mor - și sunt distruși de - consumarea excesivă a băuturii. O existență acompaniată de alcool creează viață, dar și ucide.

În această poveste, facem cunoștință cu patru bărbați cumsecade, la o vârstă ceva mai înaintată. Îi întâlnim într-o lume pe care o știm și noi: una mediocră și plictisitoare, care pare a fi încastrată în monotonie și înrădăcinată în rutine și obiceiuri, blocându-i pe protagoniști într-o zonă gri. În același timp, moartea se apropie. Au trecut de punctul de mijloc al vieților lor. Libertatea tinereții, infatuările și sentimentul de imponderabilitate au devenit treptat amintiri îndepărtate. Cei patru le redescoperă pe toate, și mai mult, participând într-un experiment care presupune consumul sistematic de alcool. Inițial, doar în ceea ce privește slujbele lor de profesori de liceu.

Filmul este gândit ca a fi înrădăcinat în viața reală - cu o intimitate complet transparentă, directă și, uneori, improvizată - la fel ca în „A War” de Tobias Lindholm, „The Celebration” a subsemnatului și „Husbands” de Cassavetes. Momentele curg, lăsând camera să observe, fără a dicta acțiunea.

Filmul își asumă o abordare veselă și - în ochii unora - o abordare scandaloasă a unui subiect serios. ANOTHER ROUND este gândit să fie o poveste multifațetată, care provoacă și amuză în același timp, făcându-ne să gândim, să plângem și să râdem pe întregul parcurs al filmului. Sper că filmul lasă și spațiu de reflecție și dezbatere pentru un public care trăiește într-o lume care este definită din ce în ce mai mult de un discurs puritan, dar care are un consum ridicat de alcool chiar de la o vârstă relativ fragedă.

ANOTHER ROUND este gândit ca o celebrare a vieții. Ca o redobândire a înțelepciunii iraționale care îndepărtează toată anxietatea raționalului și se adâncește în inima bucuriei de a trăi… chiar dacă de multe ori aceasta are consecințe fatale.

Thomas Vinterberg

Premii (selectiv):

  • Cel mai bun film internațional, Premiile Oscar, 2021
  • Cel mai bun film Internațional, Premiile BAFTA
  • European Film, European Director (Thomas Vinterberg), European Actor (Mads Mikkelsen), European Screenwriter (Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm), European Film Awards, 2020
  • Audience Award, London Film Festival, 2020
  • Best Actor (Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe), San Sebastián International Film Festival, 2020
  • Audience Award, Ghent International Film Festival, 2020

Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg este unul dintre cei mai importanți, premiați și aclamați regizori danezi. Ultimul său efort regizoral a fost drama internațională la scară largă Kursk (2019), despre tragedia submarinului rusesc din anul 2000. Un alt succes recent al acestuia, The Commune (2016), a fost selectat în competiția principală de la Festivalul de Film de la Berlin, unde actrița Trine Dyrholm a luat premiul Silver Bear pentru Cea mai bună actriță. În 2012, Thomas Vinterberg a obținut admirație internațională pentru drama sa, nominalizată la Oscar și Golden Globes, The Hunt (2013), care i-a câștigat lui Mads Mikkelsen premiul pentru Cel mai bun actor la prestigiosul Festival de Film de la Cannes. Alte lucrări notabile ale acestuia includ adaptarea romanului lui Thomas Hardy, Far from the Madding Crowd (2015), cu Matthias Schoenaerts și Carey Mulligan; Dear Wendy (2005); și It’s All About Love (2003). Vinterberg s-a lansat pe plan internațional în 1998 cu Festen - primul film din mișcarea Dogme 95, care a primit numeroase premii internaționale, incluzând Cannes Jury Prize. Thomas Vinterberg și-a făcut debutul în lungmetraj cu The Biggest (1996), după absolvirea Școlii Daneze de Film în 1993.

Mads Mikkelsen

Another Round (2020) marchează revenirea lui Mads Mikkelsen în cinema-ul danez. Acesta marchează și cea de-a doua incursiune a lui Mikkelsen în universul cinematic al lui Vinterberg, urmându-i interpretării principale intense în mult-premiatul The Hunt (2013), care i-a adus premiul pentru Cel mai bun actor la Cannes. În 2020, Mads Mikkelsen va apărea într-un rol principal și în viitorul film al lui Anders Thomas Jensen, Riders of Justice (2020). Pe lângă munca sa din țara lui de origine Danemarca, Mads Mikkelsen și-a lăsat amprenta și la Hollywood, cu roluri în filme precum Arctic (2019); Polar (2019); Doctor Strange (2016); Rogue One: A Star Wars Story (2016); Casino Royal (2006); King Arthur (2004); și rolul-eponim în faimosul serial TV Hannibal (2013-2015). În 2011, Mads Mikkelsen a primit European Film Award pentru contibuția sa la Cinematografia Mondială și a făcut parte din juriul de la Cannes din 2016. Rolurile proeminente ale lui Mikkelsen din filme daneze, cel din Men and Chicken (2015), hitul internațional și nominalizatul la Oscar A Royal Affair (2012), și filmul lui Susanne Bier After the Wedding (2006), care a fost nominalizat și la Academy Award. A fost, de asemenea, protagonist și în filmele modern-clasice ale lui Anders Thomas Jensen ca Adam’s Apples (2005), The Green Butchers (2003) și Flickering Lights (2000). Pe lângă cariera sa în cinema, Mikkelsen a apărut și în serialul premiat Emmy, The Unit (2000-2004). Mads Mikkelsen a studiat la Școala de Actorie a lui Aarhus Theater, absolvind în 1996, și s-a lansat în debutul lui Nicolas Winding Refn’s Pusher (1996). Colaborarea lor a continuat cu Bleeder (1999), Pusher II (2004) și Valhalla Rising (2009).

Thomas Bo Larsen

Premiatul actor Thomas Bo Larsen și-a făcut debutul în scurtmetrajul nominalizat la Oscar al lui Thomas Vinterberg, Last Call (1993). De atunci, Bo Larsen și Vinterberg au lucrat împreuna la mai multe filme, incluzând Festen (1998), pentru care Bo Larsen a câștigat un premiu al Danish Academy, premiul Robert, pentru Cel mai actor în rol secundar în 1999. Bo Larsen a mai câștigat același premiu pentru Cel mai bun actor în 1997 pentru debutul lui Vinterberg, The Greatest Heroes (1996). Thomas Bo Larsen a interpretat și roluri principale în filmele lui Vinterberg The Hunt (2013) și When a Man Comes Home (2007), interpretând rolul principal, Hans Christian. În prezent, Thomas Bo Larsen joacă și în serialul TV The Lawyer (2018-2020). Bo Larsen a mai apărut și în cele trei filme din franciza de familie Father of four (2017-2020) și în musicalul de succes produs de Langkjær Entertainment - Terkel – The Motherfårking Musical (2019). Thomas Bo Larsen a jucat recent și în primele două sezoane apreciate de critici ale serialului Follow the Money (2016). Thomas Bo Larsen a apărut și în A Second Chance (2015), The Idealist (2015) și The Sun King (2005).

Magnus Millang 

Magnus Millang a apărut în primul său lungmetraj de Vinterberg în The Commune (2016), o colaborare care a continuat până la Kursk (2019). Millang și-a făcut debutul ca scriitor/ regizor - odată cu fratele său, Emil Millang - cu comedia Heavy Load (2019), în care a și jucat. Pe lângă munca sa din fața camerei, Magnus Millang a scris și a regizat scurtmetrajul Kein Problem (2017) și a apărut în Dan Dream (2017). Magnus Millang și-a făcut debutul pe ecran în serialul Drept. Q The Keeper of Lost (2013). Magnus Millang este multitalentat, iar pe lângă regie, scenaristică și actorie, este cel mai bine cunoscut în rolul de comediant, apărând în mod notabil în serialul de comedie Danish Dynamite. În 2014, Magnus Millang a câștigat premiul Comediantul Anului la Comedy Galla Awards.

Lars Ranthe

Incluzând Another Round (2020), Lars Ranthe a fost un element aproape permanent în filmografia recentă a lui Vinterberg, jucând în The Commune (2016) și The Hunt (2013). Recent, a apărut în filmul Hunting Season (2019). A mai jucat și în câteva seriale daneze de succes, cum ar fi Warrior (2018), rol principal în comedia dramatică cu escroci Pros and Cons (2018), Greyzone (2018), toate cele trei sezoane ale Dicte (2013-2016); The Cartel (2014); Those Who Kill - Shadow of the Past (2012); și A Funny Man (2011), pentru care a primit premiul Bodil pentru Cel mai bun actor în rol secundar în 2012. Lars Ranthe s-a lansat prima dată în 2008, în rolul lui Jakob Sommer în serialul-dramă danez Sommer på DR1. Înainte de asta, a atras atenția cu rolurile din Adams Apples (2005) și The Bench (2000). Lars Ranthe a studiat la Școala de Actorie a Teatrului Odense, absolvind în 1998, și și-a petrecut următoriul deceniu jucând pe scena teatrului danez.